Recept

Älgfärsbullar á la Tegberger
 
½ kg Älgfärs
2 dl grädde
1 st Ägg
1 nypa socker
Vitpeppar och salt
2 st finhackade lökar
 
Blanda allt till en smet så den liknar tjock gröt.
Klicka ut på stekpanna med matsked, platta till dom lite.
Låt dom bli riktigt brynta och till hälften genomstekta.

Under tiden.
Ca:1dl grädde 2-3 dl mjölk eller mer
2 st buljongtärningar
soja
2-3 msk Lawry´s kryddsalt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar

Låt detta koka upp i en kastrull, lägg sedan i alla bullarna
försiktigt så dom ej går sönder. Låt dom sjuda i vätskan ca
10min. Ta upp dom och det är färdigt, av vätskan kan du göra
en god sås med en vanlig redning tillsätt ca 2 msk mjöl.
Serveras med ris, potatis eller potatismos.

Ostkaka från Lönneberga.
 
Ett gammalt recept som gått i generationer.
10 liter mjölk från ladugård.
4 kaffekoppar vetemjöl.
3/4 dl. ostlöpe.
8 - 10 ägg.
4 kaffekoppar strösocker.
1 hg. hackad sötmandel.
5 st. rivna bittermandlar.
 
Skumma mjölken, spara grädden i en rymlig skål. Vispa ner mjölet i 1 liter av mjölken. Värm resten av mjölken till 37 grader, drag grytan från värmen och vispa ner mjölblandningen. Töm sen i löpet och blanda väl.. Lägg på ett lock och låt stå i 45 minuter.
Dela sedan massan åt flera håll med en slev, låt stå. Upprepa proceduren flera gånger. Ös under tiden bort den vasslan som bildas, men låt lite vassla vara kvar annars blir ostkakan torr och grynig. Vispa sönder ostmassan "plockan". Vispa också grädden, äggen och sockret och mandeln och blanda ner i ostmassan.
 
Grädda i 200 grader 1 - 1 1/4 timma eventuellt i vattenbad. Det blir en stor ostkaka på 3 - 4 liter och en liten bredvid. Vasslan kan frysas och användas vid brödbak. Tänk på att det går åt stora kärl för att lyckas.

Nedtecknat på papper den 5 april 2002
Marianne Johansson Åkarp

Tjälknöl 6-8 pers.
 
Ca 1kg älg eller nötstek (djupfryst).
I ugn 75 grader i 9 timmar, öka 2 timmar per ½ kg extra.
 
Marinad
9 dl vatten
1,5 dl fint salt
1 msk strösocker
lite japansk soja
2 st enbär
Koka vatten häll i alla ingredienser, låt stå kallt minst 5 timmar.
Tjälknölen lägges varm i den kalla marinaden i ca 5 timmar i plastpåse
 
Potatisgratäng
3 dl grädde
7 dl mjölk
100 gr smör
2-3 tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
11 st normala potatisar skivade
 
Lägg allt i en kastrull och låt det koka upp,
därefter i eldfast form i ugn 175 grader i ca 1 timma

Mustig Älggryta a la Tegberger 4 - 6 personer

700 - 800 gr grytbitar av älg, rådjur eller nötkött.
Smör eller margarin till bryningen
Ca 1,5 tsk salt
1 tsk mejram
2 - 3 msk vetemjöl
2 - 3 st små paprika gröna
1 purjolök
1,5 dl hackad ättiksgurka
Ca 4 - 5 dl grädde
4 - 5 st enbär (pressas mellan tumme och pekfinger)

 

1. Bryn köttet i margarinet, salta och krydda, stek köttet nästan färdigt under lock på svag värme (ca 1 timma brukar vara lagom). Pudra över mjölet.

2. Strimla paprikorna och purjolöken. Tillsätt detta samt den hackade ättiksgurkan.

3. Slå över grädden och sjud tio till tolv minuter. Smaka gärna av med mer kryddor.(tycker själv inte det behövs)

Serveras med ris eller kokt potatis och baguetter

Paèlla 4 port.
2 msk olja
½ gul lök
2 dl långkornigt ris
4 dl buljong och musselspad
1 gr saffran
1 tsk salt
1 krm peppar
125 gr djupfrysta ärter
400 gr hela tomater på burk
200 gr tonfisk på burk
200 gr musslor i vatten på burk
800 gr djupfrysta räkor
ev. 1 st vitlöksklyfta

Skala och hacka löken. Fräs den och riset i oljan i pannan tills det blir lätt brynt. Slå på musselspad och buljong. Tillsätt pressad vitlök, smulad saffran salt och peppar. Rör om väl och koka rätten under lock på svag värme ca: 20 minuter. Lägg i ärterna, de väl avrunna tomaterna och tonfisken då 5 minuter återstår av koktiden. Blanda sedan ner musslor och räkor och lägg upp paellan.

Fredagsfavoriten 4-5 personer

6 hg Grytbitar av gris
1 msk margarin
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 dl buljong
1 liten paprika röd
1 liten purjolök
1 banan behövs ej
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 msk vetemjöl
1 pkt paprikaost
2 dl vispgrädde 

Bryn köttet och krydda med salt och vitpeppar. Efter bryningen lägg köttet i en kastrull och slå över buljongen och låt det koka på svag värme ca: 30 min.
Ansa och skölj purjolök och paprika, skär dem i tunna skivor, även banan.
Fräs margarin, curry och paprikapulver i en kastrull,  rör ned mjöl och späd med buljong från kokningen och grädde. Låt såsen koka några minuter. Tag av kastrullen och rör ned paprikaosten.
Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat fördela purjolök, paprika och banan, häll såsen över det andra och sätt in det i ugnen 200 gr i ca:15 min. Serveras med ris.

Hälsningar
Sven-Gunnar

Ostkaka från Lönneberga. Ett gammalt recept som gått i generationer

10 liter mjölk från ladugård.
4 kaffekoppar vetemjöl.
3/4 dl. ostlöpe.
8 - 10 ägg.
4 kaffekoppar strösocker.
1 hg. hackad sötmandel.
5 st. rivna bittermandlar.

Skumma mjölken, spara grädden i en rymlig skål. Vispa ner mjölet i 1 liter av mjölken. Värm resten av mjölken till 37 grader, drag grytan från värmen och vispa ner mjölblandningen. Töm sen i löpet och blanda väl.. Lägg på ett lock och låt stå i 45 minuter.
Dela sedan massan åt flera håll med en slev, låt stå. Upprepa proceduren flera gånger. Ös under tiden bort den vasslan som bildas, men låt lite vassla vara kvar annars blir ostkakan torr och grynig.

Vispa sönder ostmassan "plockan". Vispa också grädden, äggen och sockret och mandeln och blanda ner i ostmassan.
Grädda i 200 grader 1 - 1 1/4 timma eventuellt i vattenbad.
Det blir en stor ostkaka på 3 - 4 liter och en liten bredvid. Vasslan kan frysas och användas vid brödbak.

Tänk på att det går åt stora kärl för att lyckas.

Nedtecknat på papper den 5 april 2002
Marianne Johansson Åkarp

Fiskgryta vid Stämmekärran

4 personer
0,5 dl Matolja
1 st stor Purjolök
6-7 st Potatis
2 st små Paprika orange
3 dl Kelda matlagningsgrädde
1-2 dl Mjölk
250 gr Räkor skalade
170 gr Musslor
400 gr Frusen Torskfile delas i ca 10st bitar
Dill eller Persilja
Salt
Vit eller Svartpeppar

Skala och dela potatisen i tärningar,
låt potatisen brynas i matoljan tills de är nästan färdiga.
Skiva purjolök, och strimla paprikan under tiden. Tillsätt sedan 1-2dl Kelda, salt och peppar tillsättes nu.
Häll i Purjolök och paprika och däröver läggs fiskbitarna pressa ner dom så nära vätskan som det går.
När fisken är färdig lägg i musslor och räkor och därefter resten av Kelda och eventuellt mjölk om det behövs. Låt det sjuda upp. Strö över dill eller persilja.

Ät och må bra

Hälsningar
Elisa och Sven-Gunnar